Imagine a world like that

Ik kan me geen andere plek ter wereld bedenken waar vrouwen vriendelijker tegen elkaar zijn, dan bij het toilet van een uitgaansgelegenheid. Verhalen worden gedeeld tijdens het wachten in de rij, haarlak wordt gedeeld voor de spiegel, complimenten over outfits worden gegeven en kleding labels worden vakkundig terug gestopt bij elkaar zodat je niet met het etiket in je nek blijft rondlopen voor de rest van de avond.  En dan heb ik het niet eens over vriendinnen onderling die goed voor elkaar zorgen, nee ik heb het over dames die elkaar totaal niet kennen, maar die op dat moment elkaar helpen en elkaar het beste gunnen. 

Ik vraag me regelmatig af hoe het zou zijn als wij dames elkaar meer zouden helpen in het dagelijks leven. Helpen met hogerop komen in plaats van elkaar naar beneden halen, elkaar complimenteren in plaats van elkaar afvallen. Geen geroddel achter de rug om, maar face to face eerlijke, opbouwende kritiek geven. Ondanks de verschillende achtergronden, normen en waarden. Ik weet zeker dat er veel meer vrouwen aan de top van de wereld zouden staan, letterlijk en figuurlijk. 

De diversiteit van vrouwen binnen mijn klantenkring is groot: oud, jong, hetero, lesbisch, single, getrouwd, huisvrouw, carrier tijger etc. En bij deze dames komt dit gespreksonderwerp regelmatig voorbij. Wat is het toch met ons dames dat we elkaar niet meer supporten? Is het jaloezie? Het een ander niet gunnen? Zo was ik eens in gesprek met een klant, een vrouw iets jonger dan ik. Ze vroeg naar mij en naar mijn bedrijf, hoe lang ik dit werk al deed, hoe veel klanten ik heb en hoeveel uur ik in de week werk. We raakten hierover aan de praat en ze complimenteerde mij met het resultaat van al die uren werk die ik in mijn bedrijf had gestopt. “Dank je wel, wat leuk om te horen”, zei ik. “Dat zouden wij vrouwen toch meer moeten doen, elkaar even een schouderklopje geven”, was onze wederzijdse conclusie. 

Waar veel kritiek en commentaar op elkaar wordt gegeven is social media. Veel mensen vinden het makkelijk om van achter hun scherm hun ongezouten mening te geven op elkaar, en vooral de facebookgroepen waar moeders op actief zijn. Geef je je baby geen borstvoeding? Slaapt je kind bij je in bed? Trakteert je kind snoep op school? Loedermoeder die je dan bent! Moeders please, het opvoeden van je kroost is al pittig genoeg, een beetje support daarbij is meer dan welkom. Ik heb dit soort facebook groepen verlaten, ik zat niet wachten op andermans commentaar. Tips? Ja, die zijn meer dan welkom, maar die waren dus ver te zoeken. 

Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee, absoluut niet! Ik ken genoeg dames die elkaar wél het beste gunnen. Die je complimenteren met een mooie prestatie, of hulp aanbieden wanneer ze denken dat daar behoefte aan is. Een mooi voorbeeld daarvan is van tijdens een stapavondje met mijn vriendinnen. Ik werd aangesproken door een man, we hadden even een praatje, niks bijzonders. Toen er een vrouw voorbijliep, mij aansprak en zei: “Gaat alles goed?” Ik keek deze onbekende vrouw verbaasd aan, aangezien ik haar niet kende. “Ja hoor, alles gaat goed, dank je”, ‘Oké, even checken of hij je niet lastigvalt. Wij vrouwen moeten elkaar een beetje in de gaten houden”, zei ze. “Wauw”, dacht ik, “dat is tof”. Dat zouden we toch allemaal bij elkaar moeten doen?”.  

Ik stel voor om een community starten waar vrouwen elkaar alleen maar steunen, door dik en dun. Sisterhood for life. Ik pleit ervoor! Wie doet er mee met mij?  

Imagine a world like that… 

2 antwoorden op “Imagine a world like that”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.