The C-Word

Kanker is één van de meest voorkomende gespreksonderwerpen als het om ziektes gaat. Iedereen kent wel iemand die het heeft, of heeft gehad. En hoe ouder ik word, des te meer ik er over hoor. En binnen mijn klantenkring is dat zeker niet minder.

De verhalen die ik krijg te horen van mijn klanten die er mee te maken hebben gehad, zijn uiteenlopend: sommige zijn met een goede afloop, sommige zijn nog aan het herstellen, en een enkele binnen mijn klantenkring heeft geen prettig vooruitzicht: zij is uitbehandeld en volgens de prognose zal zij nog maar een paar maanden te leven hebben.

Kanker is een vreselijke ziekte, het sloopt je, zo wel lichamelijk als geestelijk. De overlevers zijn na de strijd doodmoe, moe van het vechten, en moe van de onzekerheid. Als de strijd gestreden is en ze zijn weer schoon verklaart dan begint de psychische strijd: komt het nooit meer terug? Blijf ik gezond? En de impact van het feit dat je lichaam je in de steek heeft gelaten is heel groot. Het zal altijd onderdeel blijven van hun leven, voor de rest van hun leven.

Daarom kan ik me zo ontzettend opvreten over het feit dat het tegenwoordig normaal is om het woord kanker als scheldwoord te gebruiken. ‘kanker-lelijk’, ‘kanker-moeilijk’, etc. Blijkbaar hebben deze mensen geen besef van het impact van dit woord. Hoe zouden zij met het woord omgaan als zij een dierbare hebben in hun omgeving die ervaring zou hebben met deze vreselijke ziekte? Of is een dagje meelopen bij Daniel den Hoed misschien een idee voor deze mensen? Een beetje inzicht krijgen van wat deze ziekte nou eigenlijk inhoud? Lijkt me een behoorlijke eyeopener voor degene die deze ziekte zo makkelijk als scheldwoord gebruiken.

Het valt mij op dat de (ex)kankerpatiënten binnen mijn klantenkring zelf heel krachtig over komen en de strijd vaak aan gaan, of zijn gegaan, met humor. Zo vertelde een klant van mij een verhaal over de bestraling van haar borsten bij Daniel den Hoed: ‘Mijn tepels werden er pikzwart van. Ik zei tegen de verpleegsters: als je ergens een tepel op de grond vind, dan is die van mijn hoor’. Galgenhumor, het is haar manier van omgaan met deze moeilijke periode en we moesten samen lachen om deze uitspraak van haar.

Laten we dit beladen woord met respect behandelen. Want respect is het minste wat de mensen verdienen die ervaring hebben met deze ziekte. Kies je woorden zorgvuldig uit, en denk goed na voordat je zomaar wat over straat roept of op social media plaatst. Er zou zomaar iemand tussen kunnen zitten die op dat moment diep van binnen de strijd aangaat met dit monster, en degene kan alle steun van de wereld gebruiken.

Liefs, Judith

Ps. De lieve meneer op de foto heeft kanker overleeft, en heeft toestemming gegeven voor het plaatsen van de foto. Daarnaast is er toestemming gegeven voor het gebruik van de quote over de borstbestraling door de desbetreffende dame. Bedankt lieve mensen, voor het delen van jullie verhalen, en voor de deskundige blik op deze blog voordat ie online ging. Jullie zijn kanjers. X

8 antwoorden op “The C-Word”

  1. Fijn om te lezen. Ik heb alleen een hekel aan het woord overwonnen. Zie liever overleeft. Mijn broer heeft het niet overleeft en ik heb het wel overleeft. Vind het vervelend om te moeten denken dat mijn broer, die graag wou leven, verloren heeft. Terwijl ikzelf alles over mij heen liet komen en soms dacht laat mij maar gaan, zou hebben gewonnen. Nee, ik heb geluk gehad dat ik het overleeft heb en mijn broer had pech dat hij het niet overleefde. Dus a.u.b. bannen het woord overwonnen!

    1. Hi Christine, dank je wel voor je feedback, ik heb het woord aangepast. Zoals je begrijpt was het niet de bedoeling dat dit op deze manier zo zal overkomen. Ik heb ‘m aangepast. liefs, Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *